Uforglemmelig uke – sensasjonell sesong

Det var Liverpool og Tottenham som fikk den største nasjonale oppmerksomheten etter hver sin bragd i Champions League-semifinalene denne uken, men Luton Town FCs prestasjoner og oppnåelser er relativt sett betydelig større.

KLIKK HER for å lese artikkelen i PDF-format og se mange flere bilder!

Tre opprykk på seks år, hvorav to på rad i English Football League (EFL), League One-tittelen og en rekke nye klubbrekorder på veien er de mest iøynefallende merittene. Parallelt har Luton Town FC oppnådd det som gjennom 57 år har virket umulig: Byggetillatelse for nytt stadion!

Sistnevnte vil det ta noen år å realisere. Realistisk sett vil et nytt stadion med plass til 17 500 tilskuere tidligst stå klart i 2023. Tidligst.

Mye hardt arbeid gjenstår før Power Court-prosjektet kan opppleves. Det samme gjelder Newlands Park utenfor byen. Prosjektet som skal finansiere det nye stadionet. Men motivasjonen og drivkraften for alle med følelser for Luton by og Luton Town Football Club er helt essensiell. Også for det som skjer på banen.

Vi er tilbake i Championship etter 11 års fravær. Undertegnede var med på den tittelvinnende kampen i League One i 2004. Og sist lørdag. Årets overgår nesten alt. Det som ble revet vekk fra oss for 11 år siden er tatt tilbake. Luton Town FC i Championship er ikke mer enn normalt. Det unormale er at vi måtte jobbe ubetalt overtid i 11 år for å gjøre hevd på hva som egentlig tilhørte oss allerede.

Den siste uken har vært fylt av glede med et lettelsens slør over seg. LTSCS-ledelsen var selvsagt med på feiringen. Formann Jan Halvard Aaseog redaktør Thomas Møllerankom dagen før sesongens siste kamp mot Oxford United og deltok på End of Season Dinner tirsdag kveld. Patrik Jönssonog Pål Espen Iversenfikk med seg kampen og søndagsfeiringen, mens Tor Erik Hadlanddeltok på gallamiddagen.

Denne kvintetten har til sammen sett nesten 40 Luton-kamper i 2018/19-sesongen.

Fredagskvelden på The Bricklayers Arms Pub var levende. Festlig. Lørdag tok Aase og Møller turen til Holiday Inn ved flyplassen for å representere LTSCS på oppvarmingsmiddagen til kveldskampen på Kenilworth Road Stadium. Om lag 200 Town-tilhengere hadde sikret seg plass til det evenementet, der tidligere Luton-spiller Kirk Stephens var æresgjest og taler. Vi tok plass ved hans bord og ble kjent med mange nye Lutonians før to busser fraktet oss til stadionet.

Fyttirakkern for en stemning! Kenny fullsatt med feststemte Hatters sang av full hals gjennom hele kampen. Tidlig ledelse til både Luton Town og Barnsley, men det var bare førstnevnte som klarte å holde på den. Ikke minst takket være George Moncur; mannen som kom fra Barnsley i januar-overgangsvinduet. Han scoret to ganger i 3-1-seieren!

Tittelen som glapp forrige sesong var lett å glemme med League One-pokalen i hånd. Feiringen på Kenilworth Road Stadium ville ingen ende ta. Selv et par håndfuller Oxcord United-supportere ble igjen for å overvære festilighetene halvannen time etter kampslutt.

Feiringene fortsatte i hele byen. Pubene satte besøks- og omsetningsrekorder. LTSCS-representantene besøkte tradisjonen tro Bobbers Club først etter kampen, for så å samles på vår egen familiære vannhule Bricklayers Arms.

Brickies-eier Alison Taylor er vår beste venn i Luton. En time før midnatt ble hun og alle gjestene beæret med det beste besøket som kunne ha skjedd den kvelden. Luton Town-manager Mick Harford og klubbdirektør Gary Sweet sjekket inn. To unike klubblegender. Flere fra klubbledelsen valgte også LTSCS-puben den kvelden. Ubetalelig!

I løpet av helgen møtte vi sju andre nordmenn (ingen LTSCS-medlemmer, hvis bare én i gruppen hadde kampbillett), to islendinger, fem nederlendere, tre amerikanere, svensker, dansker, skotter, irer og minst en million Lutonians!

Vi er godt vant med å møte internasjonale Hatters i Luton. Med mange flere nasjonaliteter enn denne gangen. Den største forskjellen var nå at hele byen viste sitt sanne jeg. Borgermesteren forteller at vi var 11 000 samlet på St. George’s Square da spillere og støtteapparatet ankom i to åpne busser. 2-3 tusen flere enn under fjorårets tilsvarende opprykksfeiring.

For artikkelforfatteren var dette en førstegangsopplevelse. Jeg har vært med på å vinne ligacupen som én av 95 732 på Wembley i 1988, vinne League One i 2005 og seire i EFL Trophy sammen med 55 000 på Wembley i 2009 – men aldri blitt igjen for å delta i etterfølgende parader i Luton.

Perspektiv er et spennende ord. Man kan ha perspektiver. Sette ting i perspektiv. Det gir oss flere dimensjoner å se ting fra eller med. Mitt personlige perspektiv forteller meg at Luton Town er en av Englands mest markante fotballklubber. Ikke best. Ikke størst. Ikke mestvinnende. Derimot kanskje den viktigste.

I en så multikulturell by som Luton, med landets største andel av muslimsk befolkning og massiv mengde østeuropeiske studenter/sysselsatte, skal Luton Town FC ha stor ære for å bidra til samhold framfor splittelse.

Klubben arrangerer daglige jobbsøkerkurs, inviterer innvandrere og asylsøkere til kamp, er iniativtaker til utallige veldedige arrangementer/innsamlinger og var den første i hele England som sluttet seg til minstelønnsavtalen for egne ansatte. Det er umulig å beskrive med ord hvor sentral fotballklubben er for byens ære, velvære og utvikling. Skal du virkelig forstå må du oppleve og erfare det gjennom mange år.

Mitt perspektiv startet i dimensjonen med Luton Town som en toppserieklubb i 1982. Ti sesonger i toppdivisjonen på rad. Seirer mot de fleste av dagens Premier League-klubber forventet og selvsagt. To ligacupfinaler, FA-cupsemifinale, Wembley-opptreden i FAs 100-årsjubileum og enda en finale på landskamparenaen. Alt innenfor en periode på bare 370 dager.

Nedrykk fra tribuneplass i Nottingham i 1991, etter å ha vært med på å stifte Premier League samme år. Ny FA-cupsemifinale i 1994 – uten at det var noen sensasjon. Stabilt seilas i Football League fram til 2007. I 2009 kom det potensielle dødsstøtet i form av 30 minuspoeng.

Dagens eierskap, Luton Town FC 2020 Ltd. overtok uker før poengdommen. Selskapsnavnet inneholdt året hvis mål var å være tilbake i Championship – uten noen form for poengtrekk. Og aller minst fem sesonger i National League (daværende Conference).

Nå er vi tilbake. Perspektivet er fylt med mange dimensjoner.

LTSCS-trioen delte bord med spilleren vi sponser under End of Season Dinner i storsalen på The Auction House tirsdag kveld; Harry Cornick. Heldige var vi som også hadde Daniel Potts til bords. Og én av klubbens visepresidenter. 650 gjester fikk oppleve de festlige og tårevåte øyeblikkene fra kl. 18 til midnatt.

LTSCS hadde med seg to sauebjeller fra Egersund. Dekorert med norske flagg og oransje Scandinavian Hatters-bånd. De tilhører nå kantspiller Harry Cornick og klubbdirektør Gary Sweet. Begge satte stor pris på de ærefulle utmerkelsene.

Sauebjellene ga god gjenklang i den store gallasalen ut i de små timer.

Vi fikk nye perspektiver på mangt og meget den kvelden. Som for eksempel da Daniel Potts fortalte om lønnsnivået i EFL. At dagens snittlønn for Luton Towns A-lagsspillere ligger på 3000-4000 pund i uken. At deres kontrakter inneholder klausul om ca. 50 prosent lønnsøkning etter opprykket.

Til sammenlikning tjener dagens Sunderland-spillere i League One i gjennomsnitt 15 000 pund i uken.

Hvis det ikke blir opprykk vil The Black Cats-boblen kunne sprekke. Nå er det nemlig slutt på Premier League-fallskjermpengene. 40 000 tilskuere på Stadium of Light hjelper lite i en fortsatt økonomisk hverdag som League One-klubb.

Luton Town FC kommer til å tilhøre det lavere sjiktet hva lønnsnivå angår i Championship kommende sesong. Lukrative penger fra TV-avtaler og felles Championship-sponsorer gjør at inntektsnivået godt og vel dobles. Det er voldsomt mye penger. Satt i norsk perspektiv vil Luton Town FC omsette omtrent dobbelt så mye som Rosenborg BK i året.

Luton Town FC-direktør forteller at inntektsøkningen bare holder til å dekke en tredel av spillernes lønn hvis klubben skulle ha lagt seg på snittet for divisjonen. Den gjennomsnittlige Luton Town-spilleren vil altså tjene om lag tre millioner kroner kommende sesong, mens snittlønnen for en Championship-spiller ligger på nærmere ti millioner kroner. Perspektiv.

I går var Luton Town-spillernes første feriedag. Seks ukers fri fra press og prestasjoner. 18 av spillerne reiste samlet til Las Vegas i USA. Vel fortjent avbrekk. Først noen dager med fest, sol, refleksjoner og forhåpentligvis masse hell. Så uker med sine nærmeste, samtidig som de skal holde seg i form til et nytt hardkjør starter med Graeme Jones ved roret.

Luton Town FC kan bli historiens 50. Premier League-klubb. Ikke urealistisk, selv om tre strake opprykk er vel mye å forvente. Tiden vil vise hva som blir framtidens perspektiv. Forvente både opp-. og nedturer i årene som kommer. Med nytt stadion som ledestjerne tåler vi til og med et eventuelt nedrykk på veien mot toppdivisjonen. Tilværelsen som Luton Town-supporter gjør at vi gleder oss over hver seier, framfor å dvele ved nederlagene.

Come On You Hatters!!!

PS! LTSCS-medlemskontingenten øker til kr 150,- i 2019/20-sesongen. Samme sum i norske, danske og svenske kroner. Registreringen starter NÅ.

NB! Fellesturen 2020 finner sted første helg i mars med Luton Town som hjemmelag. Merk at det blir stor kamp om plassene, som legges ut for salg samme uke som terminlisten kunngjøres – og at det er større sjanser for flytting av kampdag i Championship. Fellesturkampen kan med andre ord bli spilt fredag, lørdag eller søndag – så ta høyde for det når du melder deg på og bestiller fly/hotell!

Golden Hatter. Luton Town supporter since 1981. Diamond Season Ticket Holder. LTSCS-editor.

2 thoughts on “Uforglemmelig uke – sensasjonell sesong

  1. Hei og takk! Det er klart at noen av dagens Luton Town-spillere vil bli fristet av bedre betalende klubber i Championship og Premier League, men da vil Town få godt betalt. Jeg ser at bookmakerne allerede rangerer Luton Town blant middelhavsfarerne kommende sesong. Det virker jo realistisk. Forhåpentligvis kan vi være med i playoffkampen til tider, selv med et lønnsbudsjett som er lavere enn divisjonssnittet. COYH!!!

  2. Bra skrivet, intressant avsnitt om lönerna,det är väl där som man fruktar att en liten stadion och nykomling kan vara svårt och matcha löner för intressanta spelare?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *