Tolvte time-thrillere i nyere tid

PUSTER UT: Luton Town-spillerne holdt unna for Blackburn-presset i sluttminuttene onsdag kveld.

Luton Town gjorde det igjen. Denne gangen ble fornyet kontrakt i eksisterende divisjon sikret i siste kamp. Det har skjedd mange ganger før. Vi har også sikret opprykk i siste ligarunde ved flere anledninger. Det er en prøvelse å holde med Luton Town, men sjelden kjedelig!

ØYEBLIKKET: Nathan Jones og assistent Mick Harford da dommeren blåste for full tid 22. juli 2020.

Uansett alder så har vel alle Luton Town-supportere opplevd eller gjenopplevd bragden på Maine Road i 1983, da The Hatters vant 1-0 mot Manchester City i siste kamp. City rykket ned fra toppdivisjon (pre-Premier League) og Luton Town sikret ny kontrakt sesongen etter å ha rykket opp til øverste nivå.

Nylig avdøde Radomir «Raddy» Antic kom inn på tampen og ble matchvinner. Manager David Pleats seiersdans ute på Maine Road-matta er en tidløs hendelse inn i evigheten. Raddy Antics intervju etter kampslutt likeså: – The manager told me to go out and score the winning goal. So that’s what I did, sa serberen på sjarmerende gebrokkent engelsk.

HATTERS-HELT: Radomir Antic og undertegnede før avspark på Meadow Lane i 1992.

Radomir Antic ble senere historisk i managerrollen. For Barcelona og Real Madrid. Pluss Atletico Madrid. Sågar også for det serbiske landslaget!

Jeg husker godt våre siste sesonger i toppdivisjonen. I 1990 reddet vi plassen ved å slå Derby 3-2 borte i siste ligarunde. Året etter vant vi 2-0 hjemme mot Derby i siste ligarunde. Ikke minst takket være et erkjent bevisst selvmål av Luton-legenden Mick Harford!

Så var Luton Town FC med på å stifte Premier League. Vi var blant utbryterne fra The Football League som ønsket gylnere inntekter og grønnere skoger.

Jeg var på plass i Nottingham der vi i siste ligarunde skulle spille bortekamp mot allerede degraderte Notts County. Møtte Raddy før kampstart og tok det som et godt omen. Vi ledet 1-0 ved halvtid. Tapte 1-2 og rykket ut av det blivende eksklusive selskapet.

Den sesongen (1991/92) åpnet vi med 0-0 hjemme mot Liverpool, vi sendte Chelsea og Arsenal hjem til London uten poeng med to dagers mellomrom Julen 1991. Mangelen på borteseirer (5 uavgjorte og 16 tap) kostet Luton Town FC plass i tidenes første Premier League-sesong.

Leeds United vant ligagullet foran Manchester United og Sheffield Wednesday. Vi rykket ned sammen med nestjumbo Notts County og jumbo West Ham United.

Vi spoler fram til inneværende sesong. Minnes tre strake nedrykk fra Championship til National League, to tapte playoffinaler og etter fem år på nivå fem det suverene ligagullet i 2013/14-sesongen. Mind the gap, Cambridge!

Playoff-semifinalen mot Blackpool i 2016/17-sesongen er ikke glemt, men likefullt visket ut av kommende sesongers suksess med back to back promotions til League One og Championship!

Så til den nylig avsluttede sesongen, der vi virket dødsdømt ti poeng fra trygg plass med 15 kamper igjen å spille. En frisk opptur før viruspandemien slo inn og stoppet all engelsk fotball i tre måneder.

Da fotballen fikk lov til å rulle igjen fra 20. juni – uten publikum – lå Luton Town FC bare fire poeng bak Charlton på den siste trygge tabellplasseringen. Fortsatt bare fire poeng unna det forgjettede land etter det tilsynelatende dødsstøtet fra Reading, som vant 5-0 på Kenilworth Road Stadium 4. juli.

Få dager etter at vi hadde tatt poeng borte mot blivende ligamester Leeds!

Luton Town fikk tilnavnet Houdini Hatters i de to ville sesongene på starten av 1990-tallet, der vi overlevde dødsdommene to år på rappen. Den ene av de to redningsaksjonene krevde tre seirer i de tre siste kampene.

SIKRET FINALEBILLETTEN: Borteseieren i sekspoengskampen mot Hull i nest siste ligarunde bevarte håpet til finalekampen mot Blackburn Rovers.

Onsdag kveld inneværende uke var oppgaven like enkel som den var vanskelig; vi måtte vinne hjemme mot Blackburn for å overleve i divisjonen. Havnet tidlig under 0-1, slo tilbake og gikk opp til 3-1 før Premier League-mesteren anno 1994/95 reduserte og utfordret Hatters’ status i den nest øverste divisjonen.

3-2-seieren var et faktum etter åtte spilte tilleggsminutter. Den hjemvendte utskjelte svikeren (ifølge mange) Nathan Jones gjorde opp for seg i fullt monn ved å motivere spillerne til å sanke 16 poeng av 27 mulige på de ni kampene etter pandemipausen.

DAGEN DERPÅ: Luton Town-spillerne klarte ikke å drikke opp alt som ble servert i seiersrusen på Kenilworth Road Stadium, men feiret videre til kl. 04:00 på Leaside Hotel.

Luton Town FC vant på en måte et fornyet opprykk til Championship i den 12. timen av sesongen. Nathan Jones, som førte oss fra League Two til League One og la grunnlaget for det påfølgende opprykket til Championship sesongen etter, fortsatte der han slapp og sikter nå opp mot Premier League framfor en ny sesong på nedre halvdel i divisjonen under…

HELTENE: Luton Town-troppen feiret det som føles som et nytt opprykk til Championship!

Inntil videre uten den 12. mann; publikum, men godt rustet og motivert til ny ligastart lørdag 12. september 2020!

KUL KVARTETT: Matthew Pearson, Luke Berry, Daniel Hylton og Big Mick Harford.

PS! Denne artikkelen er skrevet på husk, med forbehold om potensielle faktafeil. Meld gjerne fra pr. e-post hvis du finner noen.

HAPPY HARRY: LTSCS-spiller Harry Cornick poserer sammen med fysioterapeut/kitman Darren Cook etter onsdagens bragd.

Vi håper du blir med videre ved å fornye ditt LTSCS-medlemskap. Følg med for kommende informasjon om betaling av medlemskontingent og info om Fellesturen 2021!

Come On You Hatters!

FOTOS: Gareth Owen/Luton Town FC.

Golden Hatter. Luton Town supporter since 1981. Diamond Season Ticket Holder. LTSCS-editor.

2 thoughts on “Tolvte time-thrillere i nyere tid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *